Dr. Rares Radu Opris

Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie

 

 

Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, fiind intalnita mai ales la barbatii de varsta medie si la persoanele in varsta. Alta patologie este cea reprezentata de modificarile degenerative, cum ar fi tendinite, tendinoze si peritendinite De obicei, ruptura tendonului are loc la o distanta de 2-6 cm de insertia distala a acestuia pe calcaneu, intr-o zona cu o vascularizatie deficitara.

Microtraumatismele repetate la acest nivel duc la aparitia unei inflamatii, leziunile aparute neputand fi vindecate din cauza vascularizatiei deficitare, asa incat o supraincarcare mecanica duce la ruptura. Aceasta se produce de obicei in urma unei miscari de plecare de pe loc, la piciorul de sprijin aflat in dorsiflexie, genunchiul indoit, in urma miscarii de extensie a genunchiului si piciorului. Pacientul simte o durere brutala si se prabuseste, absolut incapabil sa mearga sau sa alerge, nu poate sa stea pe varfurile picioarelor iar deasupra calcaiului se formeaza o depresiune marcata, insotita la cateva zile de aparitia unei echimoze (vanatai) la nivelul tegumentului regiunii posterioare a gambei. Alte cauze care predispun la aparitia rupturii tendonului achilean sunt poliartrita reumatoida, lupusul eritematos, hiperparatiroidismul, hiperbetalipoproteinemia, insuficienta renala cronica, infiltratiile locale cu corticosteroizi, precum si abuzul de antibiotice din clasa fluoroquinelonelor. Diagnosticul pozitiv de ruptura a tendonului achilean se pune de catre medic prin palparea defectului tendinos, imposibilitatea ridicarii pe varfuri de partea afectata, testul Thompson, etc. La aproximativ o saptamana de la accident, spatiul rezultat in urma rupturii se umple cu tesut cicatricial. Daca este lasata netratata, ruptura de tendon va duce la o vindecare spontana in care va rezulta un tendon mai lung, cu consecinte grave asupra mecanicii ulterioare a gleznei, in sensul ca pacientul nu va fi capabil sa faca miscarea de ridicare pe varfuri, cu repercursiuni in ceea ce priveste mersul, alergatul, urcatul si coboratul scarilor. Consultul la medic este obligatoriu, deoarece diagnosticul si tratamentul vor fi mult intarziate, cu consecinte negative ulterioare asupra motilitatii active a gleznei.

In ceea ce priveste tratamentul, exista doua posibilitati, si anume tratamentul conservativ respectiv cel chirurgical, ambele presupunand o imobilizare a piciorului in diferite grade de flexie plantara pentru o perioada de timp. Daca pana nu demult imobilizarea se facea cu aparate gipsate greoaie, care nu permiteau o igiena corespunzatoare a piciorului, astazi exista orteze speciale, care permit mobilizarea precoce a pacientului, un control permanent al evolutiei procesului de vindecare, cat si o igiena corespunzatoare a piciorului.

Conduita terapeutica adoptata este adaptata fiecarui pacient in parte in parte in functie de mai multi factori, si anume timpul scurs de la ruptura, varsta, sex, activitate sportiva, patologie asociata. In general, este acceptat ca in urma tratamentului chirurgical exista un risc de reruptura a tendonului mai mic comparativ cu tratamentul conservativ, acesta fiind totusi grevat de un risc mai mare al complicatiilor postoperatorii, si anume infectie, necroza cutanata, fistula, etc.. Este de preferat tratamentul chirurgical in randul sportivilor, a pacientilor tineri, activi. Se prefera tratamentul conservativ celui chirurgical in cazul pacientilor mai putin activi sau cu alte comorbiditati.

Tratamentul chirurgical poate fi aplicat prin chirurgie deschisa, mai ales in cazul rupturilor vechi sau neglijate cand datorita retractiilor capetelor tendonului si a aderentelor alte proceduri nu au sanse de reusita. In cazul rupturilor proaspete, la tineri, si mai ales la sportivi este de preferat tratamentul chirurgical prin tehnici percutane, minim invazive cu avantaje binecunoscute, pacientul beneficiind de o recuperare rapida si mult mai usoara comparativ cu chirurgia deschisa clasica, deoarece cicatricile postoperatorii vor fii mici, de cativa milimetri, excentrice fata de tendon evitandu-se formarea cicatricilor aderente intre piele, teaca si tendon.

In Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca se aplica tratamentul diferentiat, modern al leziunilor de tendon achilean, cu sutura percutana precoce, urmata de imobilizarea cu orteza DARCO in cazul rupturilor proaspete, sau cel chirurgical deschis urmat de imobilizarea cu orteza DARCO in cazul rupturilor vechi, neglijate, dar si tratamentul conservativ cu ajutorul ortezei DARCO, cu rezultate excelente, la persoanele in varsta sau cu alte comorbiditati.

Tratamentul este de lunga durata, si presupune in general o perioada de aproximativ 3 luni de zile pentru o reluare optima a activitatii.

 

 

 

 

 

 

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare
21 Jan 2018 - Dr. Rares Opris & Dr. Gheorghe Craciun

Reducerea disjunctiilor/luxatiilor acromioclaviculare prin procedeul `Dublu Button coraco-clavicular MINAR/Storz. Disjunctia/luxatia acromio-claviculara este o leziune relativ fregventa, mai ales in sport. Ea se produce prin ruptura partiala sau totala a ligamentelor acromio-claviculare si coraco-claviculare, cu diverse grade de deplasare a claviculei in raport cu acromionul. Daca pentru deplasarile minime sau moderate ale claviculei ( grad I/II Rockwood) este suficient un tratament conservativ cu diverse bandaje, luxatiile mai severe ( grad III/IV Roc [ ... ]

Citeste continuarea...
Tratamentul modern al rupturilor tendonului Achilean
09 Jan 2018 - Dr. med. Rares Opris

Dr. Rares Radu Opris Medic Specialist Ortopedie -Traumatologie     Tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, si face legatura intre calcaneu (osul calcaiului) si muschii gambei (muschiul triceps sural). El permite miscarea de flexie plantara a piciorului, practic miscarea de ridicare pe varfuri. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de pana la 400 kilograme. Tendonul achilean, prin rolul sau in miscare, este supus la diverse suprasolicitari si traumatisme. Cea mai frecventa leziune este ruptura tendonului, [ ... ]

Citeste continuarea...
Go to top