Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asupra calitatii vietii. Din aceste considerente, a aparut necesitatea de a dezvolta diverse metode prin care sa se inlocuiasca articulatiile distruse. Metoda cea mai eficienta o reprezinta, fara echivoc, endoprotezarea.

 

Endoprotezarea mainii, o interventie complexa

Endoprotezarea reprezinta inlocuirea componentelor proprii ale articulatiei bolnave cu componente sintetice, special concepute dupa tiparul vechii articulatii, astfel incat, dupa introducerea acestora, sa rezulte o noua articulatie care sa respecte cat mai fidel atat forma, cat si biomecanica vechii articulatii.
Mana reprezinta unealta de care ne folosim cel mai des, in fiecare zi, in activitati de la cele mai simple la cele foarte complicate. Astfel, cea mai mica schimbare in capacitatea de a ne folosi de mana are repercursiuni atat fizice, cat si psihologice asupra oricarui individ.
Exista traumatisme ale mainii, in urma carora articulatiile, atat de mici si complexe la acest nivel, sunt grav afectate sau chiar distruse.  Exista boli inflamatorii sistemice, cum ar fi poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, guta, sclerodermia, dar si boli degenerative care afecteaza mana, duc la artroza si la deformarea articulatiilor.
Una dintre cele mai importante afectiuni la care endoprotezarea articulara la nivelul mainii este indicata il reprezinta poliartrita reumatoida. Aceasta afectiune extrem de dureroasa, deformeaza si degradeaza in timp articulatiile mainii, ducand in final la anchilozarea acestora si imposibilitatea efectuarii miscarii.

 

Endoprotezele, copii fidele ale suprafetelor articulare

Deoarece este vorba de articulatii extrem de fine, endoprotezele sunt livrate in mai multe dimensiuni, sterile, in cutii sigilate, iar implantul utilizat este ales dupa marimea articulatiei de inlocuit. Ele au un astfel de design incat sa reprezinte o copie fidela a suprafetelor articulare normale. Pentru diversele articulatii, exista diferite tipuri de endoproteze- de silicon, dintr-un aliaj de titan si o componenta de polietilena, dar alegerea fiecarui tip de endoproteza apartine chirurgului, in functie de conditiile locale si generale ale pacientului. Prin protezarea mainii afectate de diferite boli, se urmareste restabilirea, in masura posibilului, a functionalitatii atat de complexe a mainii.

 

Tratament riguros

Tratamentul afectiunilor deformante ale mainii trebuie efectuat de o echipa de medici cu experienta, formata din reumatolog, ortoped si chirurg plastician, dupa un plan riguros, care cuprinde, in afara actului chirurgical si recuperarea functionala, care este extrem de importanta. Trebuie stiut insa ca o redare exacta a functiilor de finete ale mainii nu este usor de realizat.
Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca intentioneaza sa realizeze un centru de protezare a mainii si a piciorului, in care sa activeze specialisti din toate domeniile medicale, in ideea de a oferi pacientilor cu impotente functionale posibilitatea de recuperare a capacitatii lor de munca si sport.

 

Dr. med. G. Craciun
Dr. med. R. Opris

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Go to top