Etapa 1:

(1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului.

Etapa 2:

(3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat.

In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia:

  • Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna sau un prosop rulat) la nuvelul genunchiului 20 repetari x 5 serii. (contractia se mentine 5 secunde)

 

 

  • Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna sau un prosop rulat) la nivelul gleznei 20 x 5 (contractia se mentine 5 secunde)

  • Intre exercitiile sus mentionate se va executa rularea piciorului pe suprafata patului( de gimnastica) sau a pardoselei 9 x 1 (intre ex. 1 si 2).

Dupa terminarea exercitiilor, genunchiul va fi cald si se va tine gheata pana se raceste tegumentul.
Gheata se va folosi dupa fiecare antrenament pana in momentul in care genunchiul nu se va mai incalzi in mod deosebit.

In a 4-a saptamana, daca kinetoterapeutul decide, se incep exercitiile de tonifiere a musculaturii cvadricepsului astfel:

  • Din pozitia decubit dorsal, cu genunchiul sanatos flectat, cel operat in extensie cu varful piciorului tras, se va executa “desenarea” alfabetului cu piciorul.

 

 

  • Din pozitia decubit dorsal, cu genunchiul sanatos flectat, cel operat in extensie cu varful piciorului tras, se va executa ridicarea piciorului pana la nivelul genunchiului flectat  20 de ori x 2

  • Din pozitia culcat costal, se va executa adductia piciorului 20 de ori x 2

  • Din pozitia culcat costal , se va executa abductia piciorului 20 de ori x 2

  • Din pozitia decubit ventral , se va executa ridicarea piciorului 20 de ori x 2 (se urmareste ca bazinul sa fie lipit de sol iar varful piciorului sa mearga spre interior

In a-5a saptamana se va incepe mentinerea in pozitie de izometrie a piciorului ( ca si la ex. 2,3,4,5) pe durata a  30`` ; 45`` ; 1`

In a 6-a saptamana se pune pe piciorul operat un saculet de 2,5 kg si se vor executa cu el exercitiile 1,2,3,4 si 5.

Tot in a 6-a saptamana se incepe o usoara pedalare de 5 min la finalul exercitiilor  in care se urmareste ca la nivelul genunchiului sa nu se forteze flexia.

Din saptamana 6 pana in saptamana 8 se vor repeta exercitiile in fiecare zi iar la finalul primelor 2 luni, mersul se va corecta treptat doar prin plimbari lungi.

 

Etapa 3:

(8-25 saptamani) Exercitiile vor creste in intensitate si in durata iar acestea vor fi elaborate de catre kinetoterapeut si aplicate individualizat pentru fiecare pacient.

La 13 saptamani de la operatie  si nu mai repede  se va incepe incarcarea progresiva pe extensie a cvadricepsului, la inceput fara greutate si progresiv de la 2,5 kg pana la 10 kg.

La 15 saptamani de la operatie , se va incepe un program premergator alergarii si alergarea propriuzisa. La fel ca si celelalte exercitii, se va face un program individualizat, de catre medical operator, impreuna cu  Kinetoterapeutul.

 

La 6 luni de la operatie si pana la 12 luni  se reia treptat orice activitate sportiva iar la inceput pentru o siguranta sporita se va utiliza orteza  BAUERFEIND Secutec Genu.

Acest program de recuperare este unul informativ, iar pentru o recuperare mai buna si mai elaborata va recomandam atenta supraveghere a unui  Kinetoterapeut  pe toata durata recuperarii.

Acest program a fost intocmit de catre Clinica de Ortopedie “ORTOMED” Alex Bucur si Cabinetul de Recuperare KINETOMED, din Cluj-Napoca.

 

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Go to top