Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau traumatizate. Infiltratiile sunt mijlocul cel mai efficient de combatere al durerilor acute produse de compresiunile maduvei spinarii sau a radacinilor nervoase, fiind uneori o alternativa la procedeele operatorii.


Pentru a evita eventualele complicatii, infiltratiile trebuiesc executate in sala de operatie in conditii de perfecta sterilitate, dotata cu mijloace de imagistica (fluoroscop) si masa de operatie speciala, care ofera posibilitatea vizualizarii coloanei vertebrale. Pentru unele infiltratii este nevoie si de prezenta unui medic anestezist, care va supraveghea functiile cardiorespiratorii ale bolnavului. In functie de localizarea si cauza durerii, pe care medicul o stabileste cu ajutorul anamnezei, examenului clinic amanuntit si a datelor imagistice (radiografie, CT, RMN), se folosesc mai multe feluri de infiltratii

 

1. Infiltratia articulatiilor (facettelor) intervertebrale.

Artroza articulatiilor intervertebrale, ca urmare a supraincarcarii produse in principal prin micsorarea inaltimii discurilor intervertebrale prin degenerare, mai ales in regiunea lombara, duce la dureri cu caracter progresiv, care nu mai cedeaza la medicamentele antialgice si antiinflamatorii obisnuite. In aceste cazuri sunt indicate infiltratiile, care din punct de vedere tehnic, se desfasoara in felul urmaror:

  • Bolnavul se aseaza pe masa de operatie in decubit ventral (pe burta)
  • Coloana vertebrala se pune in evidenta cu aparatul de Rontgen portativ (fluoroscop), stabilindu-se inaltimea la care se face infiltratia si notarea acesteia la piele cu un marker. Pe linia respective se fixeaza punctul de introducere al acului, la 8 centimetri de linia mediana (mijlocul spatelui)
  • Se desinfecteaza pielea riguros
  • Se aplica un camp steril cu fereastra
  • Acul se introduce intr-un unghi de 45 grade de la punctul marcat pana la articulatia intervertebrala, control radiologic, eventual corectarea pozitiei acului.
  • Injectarea a 5 mililitrii din amestecul amitit mai sus si pregatit anterior Procedeul se repeta de partea opusa sau/si la un etaj superior/inferior, cel mult la 4 articulatii! Bolnavul ramane in supraveghere clinica 2 ore. Infiltratiile se pot repeta de 2/3 ori, la interval de1/2 saptamani si eventual din nou la 6 luni.

Denervarea articulatiilor intervertebrale (Facetelor)
Daca infiltratiile raman fara effect, se procedeaza la denervarea articulatiilor intervertebrale, care se face cu ajutorul unor unde de radiofregveta, generate de un aparat special. Procedeul este identic cu cel de la infiltratii, dar in locul acului obisnuit, se plaseaza un ac special pana la articulatie, sub control radiologic, prin care se introduce o sonda speciala, care induce un current de radiofregventa pentru coagularea/denervarea articulatiei. Dupa informatiile mele, acest procedeu se aplica numai in Clinica Ortomed din Cluj-Napoca, unde exista aparatura necesara.

 

2. Infiltratiile periradiculare

Cand durerile isi au originea in iritatiile unei singure radacini nervoase, cum ar fi in herniile discale laterale, infiltratia se face direct pe radacina. Tehnica este similara, cu diferenta ca directia acului este spre gaura de conjugare prin care iese radacina din coloana vertebrala.

 

3. Infiltratiile articulatiilor sacroiliace

Blocadele sau inflamatiile articulatiilor sacroiliace, prin care se transmite greutatea corpului de la coloana vertebrala la oasele bazinului, pot provoca dureri destul de mari, care se pot trata prin infiltratii ale acestor articulatii.

 

4. Infiltratiile epidurale/peridurale

Se fac in durerile cauzate de afectarea mai multor radacini nervoase, ca in stenoza canalului medular, cauzata de inbolnavirea mai multor discuri intervertebrale si necesita o tehnica speciala, prin care medicamentele se injecteaza intre straturile invelisurilor maduvei spinarii. Prezenta medicului anestezist pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului este in acest fel de infiltratii obligatorie. In cazuri speciale, infiltratiile se pot face sub control CT (computertomograf)

 

Care sunt riscurile unor astfel de infiltratii

  • Chiar daca tehnica infiltratiei este corecta, pot surveni, desi rar, unele complicatii, care pot fi prevenite prin alegerea cu grije a pacientilor, excluzand pacientii cu boli infectioase, localizate sau generalizate, cu tulburari de coagulare sau care iau medicamente cumarinice sau antiinflamatoare in doze mari.
  • Pacientii trebuiesc informat asupra faptului ca dupa astfel de infiltratii pot aparea tulburari motorii sau de sensibilitate, care sunt insa trecatoare. In general, tratamentele prin infiltratii aduc mari servicii pacientilor, ducand uneori la evitarea unei eventuale interventii chirurgicale, ele trebuiesc insa facute de medici cu experienta in patologia coloanei vertebrale, in servicii cu o dotare speciala.

Clinica Ortomed AB din Cluj-Napoca este specializata in tratamentele afectiunilor coloanei vertebrale, in baza experientei mari in domeniu a doctorului Craciun si a colaboratorilor sai si avand in dotare toata aparatura necesara: Carm (fluoroscop), aparat si sonde pentru tratamentul cu radiofregventa, masa de operatii transparenta pentru Raze X, etc.
Rezultatele acestor tratamente sunt incurajatoare, mai ales la pacientii tineri cu hernii de disc, dar si la cei in varsta cu stenoza (ingustare) a canalului spinal.

Programari pentru consultatii se pot face telefonic la numarul:
0264-592230, sau online la adresa : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

 

Sindromul piriform (Piriformissyndrom)
19 Jan 2020 - Dr. Gheorghe Craciun

Se presupune ca afectiunea cu acest nume se datoreste unei compresiuni a nervului scietic, produsa  de muschiul piriformis in regiunea fesei. (vezi imaginea 1) Fig. 1 : Relatia anatomica intre nervul sciatic si muschiul piriform   Simptomele sunt: dureri in regiunea fesiera, care iradiaza in picior. Cauzele ar putea fi traumatisme ale regiunii fesiere, anomalii ale muschiului piriform, asimetrii ale bazinului.
Deoarece imagistica medicala nu este edificatoare, ea fiind insa importanta in diagnosticul diferential cu hernia de disc. Fig. 2: Diagno [ ... ]

Citeste continuarea...
Infiltratiile si afectiunile coloanei vertebrale
30 Oct 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Infiltratia este introducerea unui medicament, sau a unui amestec de medicamente, la locul de producere a durerii.
La infiltratiile in afectiunile coloanei vertebrale se foloseste de regula un amestec intre un medicament anestezic, de cele mai multe ori Xilina in diverse cantitati si concentratii si un medicament antiinflamator, de regula preparate de Hidrocortizon.
Aceasta va duce la reducerea durerii si la ameliorarea inflamatiei elementelor nervoase, produsa prin compresiune de discurile intervertebrale sau articulatiile intervertebrale degenerate sau t [ ... ]

Citeste continuarea...
Ce este artroza si tratamentul ei
15 Sep 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

Ce este artroza ? Artroza este afectiunea unei articulatii produsa ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar si boli precum guta sau reumatismul se pot transforma in timp in artroza. Aceasta afectiune se poate trata in Cluj-Napoca la Clinca Ortomed.
Artroza este o deformare a unei articulatii, produsa prin uzura progresiva a componentelor ei, incepand cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de imbatranire a tesuturilor, produsa de diversi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburari metaboli [ ... ]

Citeste continuarea...
Recuperarea genunchiului postoperator - ligamentoplastie LIA
15 Jun 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Etapa 1: (1-3 saptamani) Se mentine pe picior orteza BAUERFEIND Secutec Genu, iar deplasarea se face cu ajutorul carjelor. In saptamana 2-3 se pune usor piciorul operat pe sol si se calca cu 30% din greutatea corpului. Etapa 2: (3-6 saptamani) Se incepe Kinetoterapia cu atenta supraveghere a Kinetoterapeutului si se elaboreaza un plan de gimnastica individualizat. In saptamana a 3-a se incepe electroterapia (TENS- 2 programe de cate 10 min 7212 si 7216 cu aparatul BTL-4000) si Kinetoterapia: Contractii izometrice cu un rulou de burete (perna s [ ... ]

Citeste continuarea...
Afectiunile (Bolile) umarului
23 Apr 2019 - Dr. Gheorghe Craciun

  Periartrita acuta calcara, sau depunerea de calciu periartiular, este o afectiune acuta, caracterizata prin dureri foarte mari si limitarea miscarilor   umarului. La examenul radiologic, RMN sau CT, se constata prezenta unei depuneri de calciu,unica sau multipla, in tesuturile laxe periumerale (bursa subcromiala, bursa subdeltoidiana,  teaca sinoviala a tendonului lung al muschiului biceps)
Tratamentul  local si general cu medicamente antiinflamatoare este  rareori efficient, cel mai adecvat este nedlingul (spalarea) depunerii calcare . Aceasta [ ... ]

Citeste continuarea...
Protezarea micilor articulatii
22 Sep 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Sistemul osteoarticular (oase si articulatii) formeaza scheletul, care sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului, formand parghii care se misca in articulatii sub actiunea aparatului muscular.
In epoca moderna, odata cu inmultirea mijloacelor de transport, a activitatilor sportive  si cu cresterea longevitatii populatiei, acest sistem este afectat deopotriva de traumatisme, boli degenerative si sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afectiune se rasfrange in mod direct asupra activitatii zilnice si implicit asu [ ... ]

Citeste continuarea...
Artroscopia
31 Aug 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Ca orice stiinta, medicina este supusa unei dezvoltari continue. Cercetarea si experienta clinica maresc bagajul nostru de cunostinte, mai ales in domeniul terapeutic.
Chirurgia artroscopica a avansat in anii ’80 in tarile desvoltate, de la o chirurgie rezervata unor centre specializate la o chirurgie de rutina pentru numeroase procedee de rezectie, dar si reconstructive in chirurgia articulara. Aceasta forma de chirurgie face necesara o pregatire speciala a chirurgilor si ortopezilor care o practica si o dotare corespunzatoare a serviciilor spitalice [ ... ]

Citeste continuarea...
Nucleotomia percutana cu sonda Stryker
31 Jul 2018 - Dr. Gheorghe Craciun

Clinica Ortomed Alex Bucur din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 2008 in intentia de a introduce in Romania metode noi de tratament chirurgical minim invasiv, care au o rata scazuta de complicatii si permit pacientilor o recuperare rapida pentru munca si sport. Una din preocuparilor noastre principale este tratamentul minim invaziv al herniilor de disc, unde prin metoda de Nucleoplastie, am obtinut rezultate foarte bune, comparabile cu cele ale unor clinici de prestigiu din strainatate.
In articole anterioare am descries pe larg procedeul de Nucleo [ ... ]

Citeste continuarea...
Go to top